Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.11.20. 09:41 Levente_de_Boer

Portfolio kitekintő 2012 november

Az elmúlt hónapban a papírforma amerikai választás után előtérbe kerültek a fiscal cliff-től való félelmek, így egy korrekciónak lehettünk a tanúi. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan megnőtt a pesszimisták súlya is (mind a kisbefektetői, mind a portfoliókezelői felmérések ezt mutatják) és a veszély már eléggé ki van domborítva az összes lehetséges fórumon, így jó esélyt látok, hogy jön egy kis megnyugvás, és globálisan a részvénypiacok inkább emelkedni tudnak. Kínával kapcsolatban az utolsó hónapokban elindult kedvezőbb hírek tovább folytatódtak, és a pártkongresszus után a sikeres vezetőváltást követően az új kormányzat hozzáláthat az óvatosabb reformokhoz pozitív híreket szolgáltatva. Emiatt a kínai piac mellett továbbra is az árupiacokban és a kapcsolódó orosz részvényekben látok fantáziát, ahol az év lezárásával lassan a korábbi szinteknél jóval magasabb osztalékokra terelődhet a figyelem.

optimist turtle.JPG

A hazai részvénypiacon a politikai kockázatok ismét testet öltöttek, az IMF megegyezés a balul sikerült ellenkampány és az ajánlásoknak ellentmondó kiigazító stratégia (bankadó) miatt az egyre valószínűtlenebb kategóriába kerül. Ennek hiányában viszont a további kötvénypiaci hozamesésre kevés esélyt látok. A kötvények mellett a részvénypiachoz is csak nagy figyelemmel érdemes nyúlni. Az OTP-nél talán a bakadó örökössé tételével kijött a létező legrosszabb hír (az önkormányzati adósságállomány rendezéséből származó további kockázat ehhez képest már elhanyagolható tétel), így ha a várható elemzői leminősítésekre beesne az árfolyam, az jó beszállási pontot jelenthetne. Az utóbbi hetek híreiből úgy tűnik, hogy benne lóg a levegőben egy esetleges Mol-átváltható kötvény kibocsátás (az állami csomag monetizálása) – főleg, ha még jobban ellehetetlenül az IMF megállapodás. Ez viszont – a megemelt hazai adókon kívül - nyomást gyakorolhat majd a részvényárfolyamra, hiszen az új tulajdonosok a kibocsátáskor a részvénypiacon próbálhatják fedezni magukat. A Richter kiesése az MSCI indexből technikailag nagyon rossz hír az egyre illikvidebb papírra nézve, érdemes figyelni a november végi árakat, egy nagyobb sell-off sem elképzelhetetlen a 30-i fordulónap körül, ami jó beszállási pontot jelenthet a részvénybe. Talán jelenleg a Magyar Telekom tűnik a legstabilabbnak, ahol az osztalékszint fennmaradása és az állami mobilcég halványuló esélyei visszacsalogathatják a befektetőket.

Ennek megfelelően a hazai részvények súlyát némileg lecsökkentem, a készpénz jól jöhet, ha kialakul egy kedvező beszállási lehetőség az OTP-be és/vagy a Richterbe.

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +5%

[ 40%]

 

 

Kötvény

[ 0%]

           Hazai kötvény

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény -5%

[ 40%]

           Hazai részvény -5%

[ 5%]

           Régiós részvény

[ 5%]

           Fejlett piaci részvény

[ 5%]

           Fejlődő piaci

[ 25%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag +10%

[ 10%]

           Hedge fund/abszolút hozam  -10%

[10% ]

Szólj hozzá!


2012.11.14. 17:53 Levente_de_Boer

Mire jó egy befektetési kategória? (gyorselemzés a török helyzetről)

Nemrég a Fitch befektetési kategóriába sorolta a török államadósságot. Mi ennek a jelentősége a  gazdaságra, és befektetőként vizsgálva  a részvénypiacra? Véleményünk szerint a hatások jelentősek, de elsősorban közép és hosszú távon fognak megjelenni. 

A világ tőkepiacainak jelentős szereplői a hitelminősítők, közülük is kiemelkedik a három legnagyobb: Moody’s, S&P és Fitch. Az ő szerepük, hogy szigorúan szakmai szempontok alapján véleményt mondjanak egy adós (legyen az vállalat vagy állam) adósságáról (itt egy kis leírás róluk, ha valaki ki akar igazodni a betű- és számkombinációk dzsungelében). A strukturált termékekkel kapcsolatos téves modellek, majd az euroövezet adósságválságára való lassú reagálás alaposan megtépázták a szervezetek hírnevét. Persze a politikai elit is mindent megtesz, hogy a mostanában jellemzően negatív értékeléseiket minél jobban elhiteltelenítsék és ezzel mentsék a saját bőrüket. Ezzel együtt továbbra is nagy súllyal esnek latba a hitelminősítések – és még inkább az azzal kapcsolatos várakozások – különösen a globális játékosok számára, akik az országok közötti befektetések allokációjáról döntenek. A fejlődő piacokon a legélesebb határvonal a befektetési kategória / nem befektetési kategória között húzódik - ez a jelölés nem egységes: a Moody’s-nál a Baa3, míg az S&P-nél és a Fitch-nél a BBB- jelöli a Mennyország kapuját. Egyszerű oka van ennek, ehhez a kritériumhoz fűződik a legtöbb szabályozói korlát. Sok alap csak legalább 2 nagy minősítő által befektetési kategóriába sorolt kötvényeket tarthat, a többiek pedig ezt a szabályozói arbitrázst próbálják meglovagolni, így rendszerint nagy a mozgolódás, ha „helyzet van”. – ezt a saját bőrünkön is érezhettük a hazai december/januári viharos időszakban.

De gondolom eddig nem árultam el nagy újdonságot a blog eddigi 76 követőjének, akinek jó részét személyesen is van szerencsém ismerni :-)

Azért ez a kis áttekintő, mert Törökországban „helyzet van”. Hétfőn (2012.11.05)-én a Fitch elsőként a nagyok közül befektetési kategóriába sorolta őket. A gazdaságtörténetet szeretők kedvéért: 1992-93 között a Moody’s-nál már volt befektetési kategóriában az ország, de aztán a 90-es évek válságaikor fényévekre került tőle. A kedvező hír nem volt váratlan, fokozatosan épült be az árakba a csökkenő hozamszinteken és a növekvő részvényárakon keresztül. A török tőzsde idén 40%-os emelkedéssel messze a legjobban teljesítő fejlődő piac volt (a speciális eset Egyiptomot nem nézve). A jó teljesítmény egy része a korábbi olcsóságának köszönhető (az emelkedés kb nyárig), de a legutóbbi 15%-os dráguláskor már egyértelmű pletyka volt a felminősítés – magára a hírre nem is volt már különösebb pozitív reakció. Egyelőre még nem látni, hogy mikor kapják majd meg a második nagy minősítőtől is a befektetési kategóriát (a Moody’s lehet a következő, ahol már csak egy lépés hiányzik) és ezzel együtt a befektetési kategóriába fektető alapok pénzét, de sok elemző már a következő félévre valószínűsíti az eseményt – erről nehéz véleményt mondani, a lényeges maga az irány, hogy „benne van a levegőben”, ezzel befolyásolva a befektetői várakozásokat.

A további részvénypiaci hatások mérlegeléséhez nem árt rögzíteni, hogy milyen irányból közelítünk. A fundamentális szemléletű részvénybefektetők között kétféle megközelítés létezik: az egyik a top-down, ahol az országról/szektorról formálunk véleményt és így jutunk el az egyes cégekhez, vagy akár egy adott témára építünk fel egy portfoliót; a másik a bottom-up ahol egyedi cégeket/sztorikat vizsgálunk és maga a régió, iparág nem annyira hangsúlyos. Hozzánk közelebb áll ez utóbbi megközelítés, hiszen végső soron mikor megveszünk egy részvényt, akkor nem a GDP változásra fogadunk, hanem arra, hogy a cég hogyan fog szuperálni, bővül-e az eredmény, jó lesz-e a menedzsment, fizetnek-e rendesen osztalékot, stb. Különösen a fejlődő tőkepiacoknál lehet óriási eltérés egy adott ország teljesítménye és a tőzsdéjén lezajló folyamatok között. Ideális esetben azonban a kétféle megközelítés összeér: jó környezetben találunk jó cégeket.

Törökország per pillanat top-down megközelítésben nagyon jól néz ki: A hosszú távon fontos tényezők igen kedvezőek:

-         évi 1%-kal nő a népesség, amely ráadásul igen fiatal: a lakosság fele 30 év alatt van, és csak 6% a 65 éven felüliek aránya – azt hiszem, hogy ennek az előnyeit (pl a hazai kilátásokhoz képest) nem kell tovább ecsetelni

-         A demográfiából adódóan a fogyasztásbővülés hajtja a gazdasági növekedést és a 75 milliós lakosság igen erős belső piacot jelent, így a török gazdaság nincs kiszolgáltatva a világgazdasági ciklusoknak.

-         Sem az állam, sem a lakosság nincs eladósodva

Két sebezhető pontja azonban a törököknek is van:

1.) energiaszegény ország, az olajat és a gázt importálják

2.) alacsony a megtakarítási ráta, így a fogyasztást és a beruházásokat végső soron külföldről kell finanszírozni (a magas folyó fizetési mérleg hiány a hitelminősítők legfőbb aggodalma is egyben), ráadásul jellemzően rövid távú portfolióbefektetéseken keresztül a bankrendszer közvetítésével.

Azaz a lényeg, ha van olcsó gáz és olaj, és van globális likviditás, akkor a törökök szárnyalnak, ha viszont magas az olajár (megnő az import finanszírozási igénye), és épp hitelválság van (senki nem akarja őket finanszírozni), akkor gond van.

Az energiaszegénységen nem lehet segíteni, és a megtakarítási hajlandóság is csak nagyon lassan növekszik, azonban a finanszírozási szerkezet nincsen kőbe vésve. Jelenleg a török állam és a bankrendszer is meglehetősen rövid távra finanszírozza magát, az adósság nagy része 1-2 éven belül lejár így a megújítási kockázat folyamatosan ott lebeg a fejük felett (épp emiatt van, hogy a törököknél a referencia állampapír nem a mindenhol megszokott 10 éves, hanem a 2 éves).

Ez azonban megváltozhat, és ezért van nagy jelentősége a Fitch lépésének. Ha meglesz a második befektetési kategória, és jönnek a nagy külföldi intézményi befektetők, akkor nekik el lehet majd adni hosszú távú devizakötvényeket is, és ezt a pénzt nagyobb biztonsággal lehet hosszabb távú projektek finanszírozására fordítani – azaz a török növekedést ezentúl olcsóbban és stabilabban lehet majd finanszírozni. És a stabilitás itt most nem csak egy szokásos töltelékszó, talán még az alacsony hozamszinteknél is fontosabb. Jelen pillanatban, a globális pénzbőség korában, befektetési kategória nélkül is vígan el tudnának navigálni a törökök (ismét lásd a hazai helyzetet). A nagy különbség akkor jöhet el, ha valami homok kerül a gépezetbe, és a külföldi tőke menekülni kezd. Ha megvannak a stabilabb, hosszabb távú intézményi befektetők, akkor a gazdaságot a múltban rendszeresen elérő sokk sokkal kisebb lehet majd.

Mivel ez egy részvényes blog, nézzünk egy kis részvénypiaci konkrétumot is! Kik lehetnek a legfőbb haszonélvezői a stabilabb és olcsóbb finanszírozásnak?

- a vállaltértékelésnél használt elvárt hozamok csökkenésével az egész részvénypiac úgy összességében

- az olcsóbb nemzetközi források miatt a bankrendszer – de itt nem egyértelmű a hosszú távú hatás, mert az alacsony hozamkörnyezetben a bankok nyereségessége, a kamatmarzsok is csökkenni fognak (hiába olcsóbb a forrás, már nem lehet olyan drágán adni a hitelt, mint korábban), ráadásul az általuk tartott nem túl hosszú futamidejű állampapírok is egyre kevesebbet fognak hozni, amikor lejáratkor újra befektetik.

- az olcsóbb hitelek és a jelenleg alacsony lakossági hitelállomány miatt még jobban felpöröghet majd a fogyasztási célú hitelezés, könnyebb lesz lakáshoz, autóhoz, valamint háztartási eszközökhöz jutni, így az ingatlanfejlesztők, autógyártók és egyéb fogyasztási cikkek gyártói sokkal kedvezőbb növekedési kilátások elé néznek.

Mivel a török részvénypiac megfelelően nagy és változatos, gyakorlatilag az összes szektorra meg lehet találni azokat a cégeket, amelyek profitálni tudnak majd a kedvező körülményekből. De egy már egy következő poszt témája lesz...

Szólj hozzá!


2012.10.25. 00:45 Levente_de_Boer

Portfolió kitekintő 2012. október

Az elmúlt hónapban talán még a korábbiaknál is jobban érezhettük, hogy milyen az, amikor a globális likviditásbőség megérkezik: a hozamszintek leesnek, a ráncok kissé kisimulnak a befektetők homlokán és lassan a részvényekbe is egyre többen merészkednek vissza. Sőt az elemzőházak stratégáinak is megjön a bátorsága, a világvégét várókkal pedig kevesebb interjú készül.

Ez a környezet persze akármikor változhat, de jelenleg nagyobb esélyt látok arra, hogy továbbra is fennmarad, és jó táptalajul szolgál a további emelkedéshez. A békés hangulattal párhuzamosan ugyanakkor sok területről eltűnt vagy nagyon lecsökkent a további felértékelődési potenciál. Végiggondolva, hogy hol található még olyan szegmens, ahol a kockázat/hozam arány megfelelőnek tűnik, leginkább a kínai gazdasági lassulás (esetleges) vége, és az ahhoz kapcsolódó nyersanyag sztori (orosz, brazil piac) tűnik érdekes beszállási lehetőségnek. A legutóbbi adatok alapján mintha egy pozitív fordulat kezdene kibontakozni pont az eddigi leggyengébb ponton, az állóeszköz beruházások körében. A készletállományok historikusan alacsony szinten vannak, és az acél valamint vasérc- és szénárak elég szépen vissza tudtak pattanni. Mivel sok szereplő kivonult a piacról az elmúlt időszakban, várhatóan ez a kínálatcsökkenés még egy darabig támogatja majd az áremelkedést. Emiatt véleményem szerint érdemes a fejlődő piacok súlyát megemelni részben a régiós részvények részben pedig a likvid eszközök terhére. Hasonló megfontolásból az abszolút hozam stratégiák egy részét ismét a nyersanyagokba csoportosíthatjuk át.

A hazai piac is elég szépen lekövette a nemzetközi trendeket: a forintos és a devizás állampapírhozamok napról-napra tovább tudtak esni, és a részvénypiac is kezdett magára találni. Ennek azonban véget vetett a második körös kiigazító csomag, és az ezzel járó extra terhek ismét felszínre hozták a vállalatok egyedi kockázatait – hiába a kedvező nemzetközi környezet a kiszámíthatatlanság továbbra is távol tarthatja a befektetőket a legnagyobb részvényeinktől, és így nehéz okot találni egy jelentősebb felértékelődésre. Másfelől viszont az azonnali korrekció miatt az árak ismét kedvezőbb szintekre estek vissza (elsősorban az OTP és Magyar Telekom esetében), és ez ellensúlyozza a megnövekedett kockázatokat, így nem látom indokoltnak a hazai részvénykitettség csökkentését sem.

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök -5%

[ 35%]

 

 

Kötvény

[ 0%]

           Hazai kötvény

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény +5%

[ 45%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény -5%

[ 5%]

           Fejlett piaci részvény

[ 5%]

           Fejlődő piaci +10%

[ 25%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag +10%

[ 10%]

           Hedge fund/abszolút hozam  -10%

[10% ]

Szólj hozzá!


2012.10.25. 00:44 Levente_de_Boer

HMS cégbemutató (Fundman blog)

http://fundman.blog.hu/2012/10/24/hms_az_orosz_penzpumpa

Szólj hozzá!


2012.09.19. 01:49 Levente_de_Boer

portfoliós kitekintő 2012 szeptember

Szeptemberrel kezdődően az iskolapadokon kívül a tőzsdékre is visszatért az élet, egyelőre megemelkedett forgalommal folytatódik a nyári emelkedés. Az elmúlt időszak legjelentősebb történései a makacsul nem javuló gazdaságok élénkítésére irányuló további jegybanki likviditásfokozó lépések voltak. Úgy tűnik, hogy a németek is beállnak végül az ECB mögé és nem hagyják összeomlani a periféria kötvénypiacait, bár a játékszabályok még mindig nem teljesen kiforrottak és a politikai sakkjátszmák még tartogathatnak fordulatokat. A FED múlt heti bejelentése, - hogy ezentúl jó ideig az infláció helyett még inkább a munkerőpiacra fog koncentrálni és folyamatosan önti a pénzt a kötvénypiacokra - pedig felért egy adrenalin injekcióval a kockázatos eszközök piacán. Egyelőre a ”kúrának” még nem látszik az eredménye a makroadatokon, bár a meglepetésindexek arról tanúskodnak, hogy az elmúlt 2 hónapban a várakozásokat már nem tudták alulmúlni a publikált makrogazdasági mutatók. A befektetői bizalom fokozatosan tért (tér) vissza a kockázatos eszközök iránt, a legfontosabb részvényindexek már az áprilisi szintek környékén vagy azok fölött vannak (Kína továbbra is nagy alulteljesítő).

Ugyanakkor az utóbbi időben nagyon sok jó hír jött ki, míg az alapvető problémák (USA hatalmas költségvetési hiánya, EU periféria gyengesége, kínai lassulás) egyáltalán nem oldódtak meg, csak kevesebb szó esik róluk, jelenleg nincsen újdonságerejük. Ez a nyugalmi állapot nagyon könnyen fordulhat, így különösen egy ilyen méretes emelkedés után indokolt egy óvatosabb hozzáállás, ráadásul az egyedi részvényeket vizsgálva egyre többnél fogyott el az upside, ami általában jó intő jelnek szokott bizonyulni. További adalékot jelenthet az elmúlt hetekben megjelenő állami részvénykínálat, elég csak az orosz Sberbank 7,5%-ának eladásra, vagy a levegőben lógó török Halkbank esetleges SPO-jára gondolni. Persze mint mindig, most is lehet az emelkedés mellett is érveket találni - a legújabb alapkezelői felmérések azt mutatják, hogy a részvényeket még mindig alulsúlyozzák a portfoliómenedzserek – azaz vannak még shortok, amelyeket zárni kell. Összességében ezzel együtt én inkább az óvatosságot tartanám szem előtt a következő hónapra, így csökkentem a részvénykitettséget a modellportfolióban, a fejlett és a fejlődő piaci súlyt viszem le 5-5%-kal.

 

A magyar piacon a kötvényhozamok továbbra is alacsonyak, a jelenlegi 6%-os infláció mellett nem sok reálhozam maradt a befektetőknek. Ugyanakkor a hazai részvényekben még van emelkedési potenciál, különösen az OTP (jelenleg az egyik legolcsóbb fejlődő piaci bank) és a az állami vetélytárstól egyelőre mentesült, a kötvényekhez képest egyre jobb osztalékhozamot kínáló Magyar Telekom értékelődhet fel. Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos híráramlás persze továbbra is fontos faktor lesz, de a kötvény- és részvénypiac közötti relatív félreárazás mind a pozitív, mind a negatív forgatókönyv esetén záródhat.

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +10%

[ 40%]

 

 

Kötvény

[ 0%]

           Hazai kötvény

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  -10%

[ 40%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény -5%

[ 5%]

           Fejlődő piaci -5%

[ 15%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag

[ 0%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[20% ]

Szólj hozzá!

Címkék: real time


2012.09.11. 02:03 Levente_de_Boer

Pár trade ötlet 2012.09.11

Összehordta a szél a szemetet, az elmúlt időszakban rengeteg ötletem volt, amit le kellett volna írni, csak lusta voltam. de majd most!

legfontosabb:

1. Török bankszektor Short (XBANK Index 140k):
- Mostanában nagyon sokat mentek (a bankindex indén 41%-ot), a történelmi átlag feletti már az árazásuk
- 8% körül van az idei infláció, miközben a hozamszintet jelképező kompozit csak 7,33%, azaz bőven negatív a reálhozam
- nagyon bull most mindenki a törökökre illetve csak megy a zsé, miközben a konszenzus az, hogy ez még egy darabig így marad
- a bankok innen elég nehezen tudnak majd nőni, a jegybank nem engedi elszállni a hitelezést ( a magas külkermérleg hiány miatt) + loan to deposit ráta más 100% +
- alacsony a kamatszint, így a marzsok mennek majd szépen össze (csökkenteni fogják a kamatcsatorna tetjét is, így a hiteleik lejjebb árazódnak majd)

másik ötlet:

Long Mango Gida (Mango ti, 1.21)

mango.jpg

A Fenti szimpatikus fiatalember a menedzser, az elmúlt 10 évben építette a hasonlóan jóképű társával a céget a nulláról most kb 60 millió TRL, zöldséget/gyümölcsöt csomagol, szortíroz és ad tovább nagyobb boltoknak a gazdáktól. ez most egy jó szektor a törököknél, minden retailer céget tépnek rendesen, 30-as p/e-k, 20-as EV/EBITDA-k röpködnek. ehhez képest ez a cég nagyon olcsón árazott - ugyan most nehéz megállapítani, mert összevissza emelik a tőkét, meg elég nagy a növekedés, de 7 körül ev/ebitda rémlik ás 8 körüli p/e. A szektor jó, ők szinte a legnagyobbak, a vevők nőnek rendesen, a beszállítókkal szemben jó pozícióban vannak, és nemsokára megnő majd a saját termelés részaránya is. a legnagyobb upside, hogy pár éven belül simán megsokszorozódhat az árbevétel és a profit, vagy bármelyik nagy vevője felvásárolhatja.
A legfőbb risk a fura/csibészes management lehet, hogy kiesik majd valami csontváz, vagy valamelyik vevője megszívatja - majd meglátjuk, egyelőre nagyok a remények .

Közben lezártam egy pár korábban megnyitott trédet:
- orosz index: már nem annyira alulértékelt, mint korábban
- kínai index: nem vagyok már annyira meggyőződva, hogy nem fog belassulni Kína, bármit is tesznek (ha tesznek egyáltalán) ellene
- Mol : Szíria elég bizonytalan, az európai finomítók hosszú távon rosszak lesznek, Kurdisztán elég risky (GKP sem szárnyal mostanság) + már nem annyira olcsó
- Egis: sokat ment, miközben nem javultak a fundamentumok (lehetne még tartogatni de már downside is van benne) (17200)

Szólj hozzá!


2012.08.28. 00:05 Levente_de_Boer

Breakout Nations

Elolvastam egy újabb könyvet (erre jó a nyaralás, legalább van idő elmélyedni valamiben 1 órát úgy, hogy senki nem zavar): Ruchir Sharma: Breakout Nations. elég friss, 2012 áprilisban jött ki, a szerző a Morgan Stanleynál a fejlődő piacok és global makró head of research, szóval eléggé képben van. Nem rossz meló: évente van vagy 3 hónap terepgyakorlat, amikor ellátogat egy-egy fejlődő piaci országba és elbeszélget az ottani csocseszekkel.

Igazából kb végigment az összes fejlődő piac jelenlegi gazdasági-politikai berendezkedésén és jól bemutatta az országokat. A tartalomból sajnos sokat levon, hogy sztem látszik, hogy van egy prekoncepciója, és a tények nem zavarják akkor sem, ha ellentétesek. Ami valahol előny (pl kiszámítható korrupció Indonéziában), az máshol hátrány ( pl.Oroszországban - pedig itt is kiszámítható sztem). a magyar rész az egy nagyon túlragozott FT-stílusú kamu -nagyon negatív ránk, és már nem emlékszem, h pontosan min akadtam ki, de nagyon felszínesnek tűnt az egész.

Na de inkább a jó részeket érdemes megjegyezni, a legfőbb tanulságok:
- ha alacsony a GDP (pl 6000 USD/fő alatt - legjobb ha nagy a csóróság és 1500 körüli, mint pl India) akkor nagyon jól lehet fejlődni - simán mehet a 8-9-10 % is, ha az alapvető dolgokat a ehlyükre teszik (béke, szabad piac, nem túlzott korrupció)
- magasabb GDP-nél (mint pl a 6000 USD/fő Kínánál, vagy 12000 USD/fő az oroszoknál) már nagyon nehéz sokat nőni
- a demokrácia nem jelent kb semmit, egy jó diktátor igazából még hatékony is lehet (Erdogan, Putyin első 2 ciklusa, Szingapúr, Dél Korea, Kína)
- a cégeknél a legjobb struktúra, ha egy család vagy alapító a tulajdonos (hosszú távú gondolkodás), de egy profi management viszi a napi ügyeket (hatékonyság), folyamatos tőzsdei visszajelzéssel - elvileg ez nagyon kedvezne a török holdingoknak, meg a dél-koreai családi birodalmaknak + az indiaiaknak is - fura, hogy mégis diszkonttal forognak.

a legnagyobb potenciál elvileg itt van: Nigéria - nagyon meg kell nézni, Sri Lanka, Indoniézia + Dél-Korea (ez már sztem túl fejlett), Törökország (ez meg most túl van húzva)

Szólj hozzá! · 1 trackback


2012.07.25. 11:33 Levente_de_Boer

Batman alakzat a Buxban :-) (kbc)

batman_1343208807.jpg_960x550

Szólj hozzá!


2012.07.23. 23:56 Levente_de_Boer

portfoliós kitekintő 2012. július 23

A kép nem változott nagyon sokat a tavalyi hónaphoz képest. Globálisan a gazdasági mutatók továbbra is javarészt negatív meglepetést jelentenek, még a folyamatosan csökkenő várakozásokat is alulmúlják, és most már az év első felében jól muzsikáló amerikai gazdaság is egyre jobban kezd elromlani. Az eurozóna reformjai ismét elakadtak, a közös felelősségvállalással (bankunió, közös eurokötvény) kapcsolatban nem sikerül konszenzusra jutni. Ez láthatóan egy olyan nagyságrendű elköteleződés lenne a németek részéről, amit mindenáron el akarnak kerülni. Ennek hiányában a spanyol hosszú hozamok ismét kezdenek elszállni, és az olasz reformlendület sem biztos, hogy kitart a végtelenségig (jövőre itt is választások lesznek).

Hogyan tovább? Várhatóan folytatódnak a maratoni ülések a félmegoldásokkal és a lassú evickéléssel, ahol a dinamit kanócát az emelkedő spanyol és olasz kötvényhozamok jelentik majd.  A nagy kérdés, hogy a jelenlegi (az amerikai piacot nem számítva) olcsó részvények beárazták-e már ezt. Erre a válasz leginkább hitkérdés, hiszen az értékeltség attól függ, hogy milyen eredményeket várunk. A piaci konszenzusos eredményvárakozások alapján az európai és a feltörekvő piacok összességében is lassan már a 2009-es tavaszi szinteken vannak, de persze ezek a konszenzusok elég könnyen le tudnak romlani.

Mivel még mindig a júniusi mélypontok fölött vagyunk, és a kilátások összességében inkább romlottak, valamint még csak pánikhangulat sem tapasztalható (bár a nyári szabadságdömping miatt nincs is senki a sokmonitoros terminálok előtt, aki igazán pánikolhatna), nem növelem a részvénysúlyt az előző hónaphoz képest. Ezzel szemben az elmúlt hónapban szépen teljesítő, a részvénypiacot ismét megelőző nyersanyagkitettséget lecsökkentem a modellportfolióban, ezzel némileg mérsékelve a kockázati kitettséget.

Az elmúlt pár héten a forint és a magyar állampapírok nagyon szépen tudtak erősödni, az IMF tárgyalások megkezdése és a hozaméhség meghozta a külföldi befektetők vételi kedvét – talán túlságosan is. Ezzel a „megelőlegezett bizalommal” az emelkedési potenciál nagy része szerintem már beárazódott, viszont kedvezőtlen esetben van honnan korrigálni. Emiatt a magyar hosszú kötvénykitettség helyett inkább a raliból eddig kimaradt, de az országkockázattal egyébként jellemzően jól együttmozgó részvényeken keresztül venném fel a hazai long pozíciókat. Ilyen az Mtel, de még inkább az OTP, amely a pillanatnyi kedvencem a magyar piacon.

 

 

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +15%

[ 30%]

 

 

Kötvény -10%

[ 0%]

           Hazai kötvény -10%

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  

[ 50%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény

[ 10%]

           Fejlődő piaci

[ 20%]

 

 

Alternatív befektetések -5%

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag -5%

[ 0%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[20% ]

Szólj hozzá!

Címkék: outlook real time


2012.07.10. 09:48 Levente_de_Boer

tranzakciós adó

tranzakcios_ado_1341906507.gif_400x160

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása