Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.08.28. 00:05 Levente_de_Boer

Breakout Nations

Elolvastam egy újabb könyvet (erre jó a nyaralás, legalább van idő elmélyedni valamiben 1 órát úgy, hogy senki nem zavar): Ruchir Sharma: Breakout Nations. elég friss, 2012 áprilisban jött ki, a szerző a Morgan Stanleynál a fejlődő piacok és global makró head of research, szóval eléggé képben van. Nem rossz meló: évente van vagy 3 hónap terepgyakorlat, amikor ellátogat egy-egy fejlődő piaci országba és elbeszélget az ottani csocseszekkel.

Igazából kb végigment az összes fejlődő piac jelenlegi gazdasági-politikai berendezkedésén és jól bemutatta az országokat. A tartalomból sajnos sokat levon, hogy sztem látszik, hogy van egy prekoncepciója, és a tények nem zavarják akkor sem, ha ellentétesek. Ami valahol előny (pl kiszámítható korrupció Indonéziában), az máshol hátrány ( pl.Oroszországban - pedig itt is kiszámítható sztem). a magyar rész az egy nagyon túlragozott FT-stílusú kamu -nagyon negatív ránk, és már nem emlékszem, h pontosan min akadtam ki, de nagyon felszínesnek tűnt az egész.

Na de inkább a jó részeket érdemes megjegyezni, a legfőbb tanulságok:
- ha alacsony a GDP (pl 6000 USD/fő alatt - legjobb ha nagy a csóróság és 1500 körüli, mint pl India) akkor nagyon jól lehet fejlődni - simán mehet a 8-9-10 % is, ha az alapvető dolgokat a ehlyükre teszik (béke, szabad piac, nem túlzott korrupció)
- magasabb GDP-nél (mint pl a 6000 USD/fő Kínánál, vagy 12000 USD/fő az oroszoknál) már nagyon nehéz sokat nőni
- a demokrácia nem jelent kb semmit, egy jó diktátor igazából még hatékony is lehet (Erdogan, Putyin első 2 ciklusa, Szingapúr, Dél Korea, Kína)
- a cégeknél a legjobb struktúra, ha egy család vagy alapító a tulajdonos (hosszú távú gondolkodás), de egy profi management viszi a napi ügyeket (hatékonyság), folyamatos tőzsdei visszajelzéssel - elvileg ez nagyon kedvezne a török holdingoknak, meg a dél-koreai családi birodalmaknak + az indiaiaknak is - fura, hogy mégis diszkonttal forognak.

a legnagyobb potenciál elvileg itt van: Nigéria - nagyon meg kell nézni, Sri Lanka, Indoniézia + Dél-Korea (ez már sztem túl fejlett), Törökország (ez meg most túl van húzva)

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr864736312

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:17:42

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása