Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.11.20. 09:41 Levente_de_Boer

Portfolio kitekintő 2012 november

Az elmúlt hónapban a papírforma amerikai választás után előtérbe kerültek a fiscal cliff-től való félelmek, így egy korrekciónak lehettünk a tanúi. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan megnőtt a pesszimisták súlya is (mind a kisbefektetői, mind a portfoliókezelői felmérések ezt mutatják) és a veszély már eléggé ki van domborítva az összes lehetséges fórumon, így jó esélyt látok, hogy jön egy kis megnyugvás, és globálisan a részvénypiacok inkább emelkedni tudnak. Kínával kapcsolatban az utolsó hónapokban elindult kedvezőbb hírek tovább folytatódtak, és a pártkongresszus után a sikeres vezetőváltást követően az új kormányzat hozzáláthat az óvatosabb reformokhoz pozitív híreket szolgáltatva. Emiatt a kínai piac mellett továbbra is az árupiacokban és a kapcsolódó orosz részvényekben látok fantáziát, ahol az év lezárásával lassan a korábbi szinteknél jóval magasabb osztalékokra terelődhet a figyelem.

optimist turtle.JPG

A hazai részvénypiacon a politikai kockázatok ismét testet öltöttek, az IMF megegyezés a balul sikerült ellenkampány és az ajánlásoknak ellentmondó kiigazító stratégia (bankadó) miatt az egyre valószínűtlenebb kategóriába kerül. Ennek hiányában viszont a további kötvénypiaci hozamesésre kevés esélyt látok. A kötvények mellett a részvénypiachoz is csak nagy figyelemmel érdemes nyúlni. Az OTP-nél talán a bakadó örökössé tételével kijött a létező legrosszabb hír (az önkormányzati adósságállomány rendezéséből származó további kockázat ehhez képest már elhanyagolható tétel), így ha a várható elemzői leminősítésekre beesne az árfolyam, az jó beszállási pontot jelenthetne. Az utóbbi hetek híreiből úgy tűnik, hogy benne lóg a levegőben egy esetleges Mol-átváltható kötvény kibocsátás (az állami csomag monetizálása) – főleg, ha még jobban ellehetetlenül az IMF megállapodás. Ez viszont – a megemelt hazai adókon kívül - nyomást gyakorolhat majd a részvényárfolyamra, hiszen az új tulajdonosok a kibocsátáskor a részvénypiacon próbálhatják fedezni magukat. A Richter kiesése az MSCI indexből technikailag nagyon rossz hír az egyre illikvidebb papírra nézve, érdemes figyelni a november végi árakat, egy nagyobb sell-off sem elképzelhetetlen a 30-i fordulónap körül, ami jó beszállási pontot jelenthet a részvénybe. Talán jelenleg a Magyar Telekom tűnik a legstabilabbnak, ahol az osztalékszint fennmaradása és az állami mobilcég halványuló esélyei visszacsalogathatják a befektetőket.

Ennek megfelelően a hazai részvények súlyát némileg lecsökkentem, a készpénz jól jöhet, ha kialakul egy kedvező beszállási lehetőség az OTP-be és/vagy a Richterbe.

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +5%

[ 40%]

 

 

Kötvény

[ 0%]

           Hazai kötvény

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény -5%

[ 40%]

           Hazai részvény -5%

[ 5%]

           Régiós részvény

[ 5%]

           Fejlett piaci részvény

[ 5%]

           Fejlődő piaci

[ 25%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag +10%

[ 10%]

           Hedge fund/abszolút hozam  -10%

[10% ]

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr984916027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása