Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.07.08. 01:55 Levente_de_Boer

Black Swan

Mivel a könyv hatására kezdtem el írni a blogot, megérdemel egy bejegyzést a tény, hogy befejeztem (ok, nem ment túl gyorsan, de elég magvas gondolatok és sok-sok csapongás vannak benne). Pár gondolat különösen tetszett, benne, azokat idemásolom:

1. Csak akkor idegesítő, ha lekésünk egy vonatot, ha futottunk utána. - azaz, ne hagyjuk, hogy a külső környezet irányítson minket (állás, pénz, család, barátnő) és folytonos legyen a megfelelési kényszer. Jobb inkább szarabbul, szegényebben, egyedül élni, de legalább a mi döntésünk volt, mi akartuk ezt.

lost train.jpg

ez tényleg így van - ha meghozok egy nehéz döntést, amit legbelül érzek, h meg kell tenni, bármennyire is sérti a külvilág elvárásait (pl szakítás vagy egy nehéz pozi bevállalása a többiek véleménye ellenére - hogy a tőzsdénél maradjunk) utána egyszerűen jobb érzésem van, mert legalább bevállaltam. De inkább nem ragozom tovább, mielőtt átmennék nagyon csöpögősbe.

2. próbáljunk pozitív black swan kitettséget szerezni - olyan dolgokban, amelyeknek nem lehet pontosan tudni a valószínűségét.

és ehhez kapcsolódóan:

3. minden esélyt, vagy esélynek tűnő dolgot meg kell ragadni (ezek ingyen lottószelvények). pl ezért kell nagyvárosban lakni - mert sokkal több esély van arra, hogy valakivel összetalálkozunk, ami nagy hatással lesz ránk. "go to parties" - azaz minden buliba el kell menni, mert nem lehet tudni, hogy mikor melyik válik jóvá (ez tényleg így van :-) )

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr754635347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása