Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.03.21. 08:36 Levente_de_Boer

2012.03.20 - portfolios outlook

Egy kis helyzetértékelés: 

Az elmúlt hónap a megnyugvás jegyében telt. Némi izgalmak után különösebb gond nélkül lezajlott a görög adósságcsere program, úgy néz ki, hogy ezt az aknát sikerült hatástalanítani. Az LTRO 2 program keretében ismét kitömték pénzzel az eurozónás bankokat, és ez jótékony hatással volt a kötvénypiacokra is, a legkritikusabb spanyol és olasz hozamok továbbra is megnyugtatóan alacsony szinteken maradtak. Közben mind az európai, mind az amerikai makroadatok jól alakultak, úgy tűnik, az amerikai gazdaság egyre inkább kilábalóban van a recesszióból, és az Eurozónában sem lesz nagy gazdasági visszaesés idén, az elemzők elkezdték felfelé módosítani a várakozásaikat (jelenleg -0,4%-on áll). Ennek köszönhetően az S&P 500 index új post-Lehman csúcsra tudott menni, de a DAX sem jár már messze. Annak az oka, hogy nem volt még nagyobb az emelkedés a korábban is optimista hangulat mellett talán a Kínával kapcsolatos aggodalmak felerősödésének volt köszönhető (ha valamivel mindenképpen magyarázni kell). A befektetők egyre inkább azt várták, hogy Kína is beadja a derekát a globális likviditás-fokozásba, főleg, hogy az elmúlt időszakban elhárulni látszik az inflációs veszély. Ezzel szemben a pártvezetés - némileg váratlanul – a kedvező globális hangulatot arra használja fel, hogy hosszú távú fenntarthatóságra helyezze a hangsúlyt: a növekedés beruházás-függőségének mérséklése, a víz-, áram-, üzemanyagárak piaci szinthez való közelítése, valamint legutolsó bejelentés szerint a banki kamatok liberalizálásának terve mind előremutató lépések. Eközben az ingatlan-árakat továbbra is próbálják kordában tartani az adminisztratív szabályozások életben tartásával. A stimulus elmaradásának az az ára, hogy lejjebb vitték az idei növekedési várakozást a „szokásos minimum” 8% alá, 7,5%-ra (az elemzők szerint ettől persze még simán lehet ennél magasabb is az idei növekedés – általában túlteljesítik a tervüket). Az alacsonyabb növekedés miatt ismét előkerültek a hard-landing félelmek, véleményem szerint ez azonban átmeneti lesz, és ha minden kötél szakad, Kína is előveheti a talonból a jelenlegi csodafegyvert, a monetáris élénkítést. Ennek megfelelően a külföldi piacokon fenntartom az 50%-os részvénykitettséget, amelyet egy korrekció esetén és egy kellően pesszimista hangulatban tovább növelnék.    

A hazai piacon az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező lendület a „halálfélelem” elmúltával megtört, úgy tűnik, hogy a kormány kivár és – bízva egy kedvező nemzetközi környezetben, ahol elfogadható szinten tudjuk magunkat finanszírozni – megpróbálja elkerülni a megállapodással kapcsolatos kötöttségeket. Emiatt szerintem viszonylag korlátozott a forint és az állampapírok további erősödésének lehetősége (azonban a downside is, mert ekkor meg ismét fel lehet gyorsítani a tárgyalásokat), így az állampapírsúlyt némileg csökkentem a portfolióban, megvárva egy kedvezőbb beszállási pontot.

 

 

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +10%

[ 25%]

 

 

Kötvény  -10%

[ 10%]

           Hazai kötvény -10%

[ 10%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  

[ 50%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény

[ 5%]

           Fejlődő piaci részvény

[ 25%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 15%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag

[ 5%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[10% ]

Egyedi szinten a mai ötletek:
-A közép-európai real estate szektort érdemes lehet megnézni, most hogy kezd beindulni  ahitelezés, az építkezések viszont lecsökkentek az elmult időszakban - minden adott, hogy forduljon a ciklus-
-Norden (165 DKK): a Baltic Dry elkezdett felfelé tickelni, úgy tűnik, hogy jövőre a kerslet utóléri a dry bulk kínálatot. A Norden tele van cash-sel + opciókkal további hajók vételére, + viszonylag új a flottája, és a menedzsment elég hozzáértőnek tűnik
- Az oroszokat megint megütötték, még mindig nem látszik, hogy miért. Most úgy gondolom, hogy egy következő eső nap esetén már érdemes belevenni (mint ahogy bele is vettem a surgut preferredbe -4%-on) 

Szólj hozzá!

Címkék: real time


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr674329975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása