Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.05.25. 00:34 Levente_de_Boer

2012.05.24 portfolios kitekintő

Megint nehéz időket élünk, az Eurozónával kapcsolatos hangulat a tavaly szeptember végi állapotot idézi, elég, ha végigpörgetjük az elmúlt napok főcímeit:

 

- Economist borító: „The Greek Run” – miközben egy futó felperzsel egy 20 euróst

 

- Financial Times: „Big European funds dump euro assets”

 

- The Wall Street Journal: Euro-Zone woes deepening,..

 

- Figyelő: Csőd előtte, csőd utána: mi lesz velünk, ha bedől Görögország?”

 

Valószínűleg nincs már olyan újságolvasó ember, aki ne tartana az euró összeomlásától. De rögtön a második oldalon ott vannak az összeomló kínai gazdaságról szóló értekezések, mennyire durván lassulnak az ipari termeléssel kapcsolatos mutatók, összeomlasztva majd a nyersanyagárakat. (Egy kis hely azért jut a „Facebook-károsultaknak” is, akik nem tudtak első nap duplázni a 100-as P/En vett szerzeményükkel).

 

Ezek nyilván nagyon súlyos fejlemények, de egyik sem mondható újdonságnak. Mindkét problémakör egy hosszan tartó folyamat, amelyben egy-egy váratlan húzás (összeurópai növekedési terv, újabb kreatív ECB beavatkozás, expanzívabb kínai fiskális vagy monetáris politika) gyökeresen megváltoztathatja a jelenleg nagyon negatív hangulatot, a pozícionáltság fordulásával jelentős nyereséget generálva a mostani „bátraknak”. Ebből kiindulva a következő havi portfolióban hangsúlyos szerepet juttatok az orosz részvényeknek, amelyek az elmúlt időszak vesztesei voltak, azaz már árazzák a negatív forgatókönyvet. Az idei évtől ráadásul 5-6%-os dollár osztalékhozam jár velük, ami jó hivatkozási alap lehet egy rallyhoz, ha egy kicsit lenyugszik a negatív hangulat és júniustól átveszik az európai címlapokat a Foci EB-vel kapcsolatos hírek. Ezt a kitettséget érdemes lehet részben visszafedezni egy olaj short pozícióval, ami a részvényekhez képest ismét pozitívabb világképet áraz.

A magyar eszközök közül a részvénypiac (különösen a Mol és a historikus mélyponton lévő Magyar Telekom) emelkedésére számítok és a forint is erősödhet a jelenlegi gyengébb szintekről, ha újabb kedvező fejlemények látnak napvilágot az IMF tárgyalással kapcsolatban – mindenesetre pozitív, hogy a nagyobb shortcélpontok megjelenésével célkereszt már nem ránk irányul.

 

 

 

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +5%

[ 30%]

 

 

Kötvény  +10%

[ 10%]

           Hazai kötvény  +10%

[ 10%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  

[ 60%]

           Hazai részvény

[ 15%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény

[ 10%]

           Fejlődő piaci részvény

[ 30%]

 

 

Alternatív befektetések -15%

[ 0%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag -15%

[ -10%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[10% ]

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr804544778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása