Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.06.12. 21:33 Levente_de_Boer

olasz meló 2012.06.12

Ismét rég írtam, ideje aktualizálni egy-két dolgot, vegyük sorra, hogyan látom most az eddigi top pickeket.
Long/short tradek: továbbra is változatlan, nagyon jó potenciál van bennük (egyre jobb sajna):
Magnit, Tatneft pref és kiegészül már a Sistema ADR/local (kb 15%) és Sberbank pref (30%), sőt még Novatek adr/localt is lehetett nyitni 7,5-ön, ajándéknak tűnik mindegyik.

A magyar egyedi pickek nem jöttek be nagyon, de tekintve, hogy a piacok estek, a Mol és az Egis nem tudott tovább gyengülni, sőt kicsit vissza is jöttek, ahogy eltűnt a nagy eladó. Még mind a kettő jó, viszont már nem annyire tuti rövid távon is, úgyhogy a legszűkebb top listáról már lekerültek.
Az MTel viszont 420-on nagyon jó vétel volt, ebben 100%-osan biztos voltam, be is jött, most már 440 fölé ment vissza, de szerintem van még benne potenciál. Nagyon egyszerű a sztori: Eddig évente 28 mrd Ft-nyi különadót fizetett, ez most lecsökken jövőre 20 mrd percadóra, amit ráadásul tovább is tud majd hárítani ( a Voda és a telenor már megtette). Érdekes, hogy ezt így a Concorde-pn kívül még senki nem írta le, kíváncsi vagyok, hogy mikor fognak rájönni. Így az 50 Ft-os osztalék simán tarthatónak tűnik, ez viszont 10% fölötti osztalékhozamot jelent. Ehhez jöhet még ha a különadót visszakapják a pereskedés után, amire azért van esélyük.Szóval még 10%-nyi emelkedés van benne, esni meg nem hiszem, hogy 5%-nál többet tudna.

Mi van az olaszokkal?
Nem értem, hogy a spanyol bankmentésre miért csapták szét az olasz kötvényeket (10 éves felment 5,7%-ről 6,2%-ra). Ok, nem vagyok egy eurozóna-makromókus, de az olaszok azért jobb formában vannak, mint az elmúlt 15 évben az Írekhez hasonlóan túl sok zsetont az ingatlanbizniszbe toló spanyolok. ráadásul a költségvetésük is nagyjából rendben van, és magas ugyan az államadósság szintje, de a lakossági megtakarítások is hatalmasak. Amúgy azt gondoltam, hogy a spanyol ingatlanárak hasonlóak az olaszhoz, de nem, az alábbi összehasonlításból

Buy Apartment Price [Edit] [Edit]
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 5,121.43 €     11,428.57 €      +123.15 %
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 2,931.77 €     4,512.50 €      +53.92 %
 
Salaries And Financing [Edit] [Edit]
Median Monthly Disposable Salary (After Tax) 1,799.24 €     1,340.33 €      -25.51 %
Mortgage Interest Rate in Percentanges (%), Yearly 3.91     5.00      +27.78 %

 

látszik, hogy sokkal drágább Róma mint Madrid (de igaz ez Roma vs Barcelonára és Nápoly vs Valenciára is) (forrás: Numbeo) - ez mondjuk egy kicsit elgondolkodtató.

Ha viszont nem szállnak el a fenébe az olasz hozamok (pl ECB begarantálná, ahogy Soros tanácsolja) akkor az Unicredit jó lesz, ami már fel van tőkésítve meg már írt le egy jó nagy adagot, és kb a BV negyedén-ötödén forog, miközben termeli az LTRO carryt.

Hétvégén görög választások, szerintem a kommunista faszi (görög Vona) nyer, de nem fognak kilépni az eurozónából, hanem majd kiharcolnak kedvezőbb feltételeket, és el fog maradni a világvége. Azért valószínű, hogy nem merek pénteken belevenni, inkább majd a hétfői pánikban, de majd meglátom.

Szólj hozzá!

Címkék: real time


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr904584294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása