Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.09.11. 02:03 Levente_de_Boer

Pár trade ötlet 2012.09.11

Összehordta a szél a szemetet, az elmúlt időszakban rengeteg ötletem volt, amit le kellett volna írni, csak lusta voltam. de majd most!

legfontosabb:

1. Török bankszektor Short (XBANK Index 140k):
- Mostanában nagyon sokat mentek (a bankindex indén 41%-ot), a történelmi átlag feletti már az árazásuk
- 8% körül van az idei infláció, miközben a hozamszintet jelképező kompozit csak 7,33%, azaz bőven negatív a reálhozam
- nagyon bull most mindenki a törökökre illetve csak megy a zsé, miközben a konszenzus az, hogy ez még egy darabig így marad
- a bankok innen elég nehezen tudnak majd nőni, a jegybank nem engedi elszállni a hitelezést ( a magas külkermérleg hiány miatt) + loan to deposit ráta más 100% +
- alacsony a kamatszint, így a marzsok mennek majd szépen össze (csökkenteni fogják a kamatcsatorna tetjét is, így a hiteleik lejjebb árazódnak majd)

másik ötlet:

Long Mango Gida (Mango ti, 1.21)

mango.jpg

A Fenti szimpatikus fiatalember a menedzser, az elmúlt 10 évben építette a hasonlóan jóképű társával a céget a nulláról most kb 60 millió TRL, zöldséget/gyümölcsöt csomagol, szortíroz és ad tovább nagyobb boltoknak a gazdáktól. ez most egy jó szektor a törököknél, minden retailer céget tépnek rendesen, 30-as p/e-k, 20-as EV/EBITDA-k röpködnek. ehhez képest ez a cég nagyon olcsón árazott - ugyan most nehéz megállapítani, mert összevissza emelik a tőkét, meg elég nagy a növekedés, de 7 körül ev/ebitda rémlik ás 8 körüli p/e. A szektor jó, ők szinte a legnagyobbak, a vevők nőnek rendesen, a beszállítókkal szemben jó pozícióban vannak, és nemsokára megnő majd a saját termelés részaránya is. a legnagyobb upside, hogy pár éven belül simán megsokszorozódhat az árbevétel és a profit, vagy bármelyik nagy vevője felvásárolhatja.
A legfőbb risk a fura/csibészes management lehet, hogy kiesik majd valami csontváz, vagy valamelyik vevője megszívatja - majd meglátjuk, egyelőre nagyok a remények .

Közben lezártam egy pár korábban megnyitott trédet:
- orosz index: már nem annyira alulértékelt, mint korábban
- kínai index: nem vagyok már annyira meggyőződva, hogy nem fog belassulni Kína, bármit is tesznek (ha tesznek egyáltalán) ellene
- Mol : Szíria elég bizonytalan, az európai finomítók hosszú távon rosszak lesznek, Kurdisztán elég risky (GKP sem szárnyal mostanság) + már nem annyira olcsó
- Egis: sokat ment, miközben nem javultak a fundamentumok (lehetne még tartogatni de már downside is van benne) (17200)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr864767732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása