Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.09.19. 01:49 Levente_de_Boer

portfoliós kitekintő 2012 szeptember

Szeptemberrel kezdődően az iskolapadokon kívül a tőzsdékre is visszatért az élet, egyelőre megemelkedett forgalommal folytatódik a nyári emelkedés. Az elmúlt időszak legjelentősebb történései a makacsul nem javuló gazdaságok élénkítésére irányuló további jegybanki likviditásfokozó lépések voltak. Úgy tűnik, hogy a németek is beállnak végül az ECB mögé és nem hagyják összeomlani a periféria kötvénypiacait, bár a játékszabályok még mindig nem teljesen kiforrottak és a politikai sakkjátszmák még tartogathatnak fordulatokat. A FED múlt heti bejelentése, - hogy ezentúl jó ideig az infláció helyett még inkább a munkerőpiacra fog koncentrálni és folyamatosan önti a pénzt a kötvénypiacokra - pedig felért egy adrenalin injekcióval a kockázatos eszközök piacán. Egyelőre a ”kúrának” még nem látszik az eredménye a makroadatokon, bár a meglepetésindexek arról tanúskodnak, hogy az elmúlt 2 hónapban a várakozásokat már nem tudták alulmúlni a publikált makrogazdasági mutatók. A befektetői bizalom fokozatosan tért (tér) vissza a kockázatos eszközök iránt, a legfontosabb részvényindexek már az áprilisi szintek környékén vagy azok fölött vannak (Kína továbbra is nagy alulteljesítő).

Ugyanakkor az utóbbi időben nagyon sok jó hír jött ki, míg az alapvető problémák (USA hatalmas költségvetési hiánya, EU periféria gyengesége, kínai lassulás) egyáltalán nem oldódtak meg, csak kevesebb szó esik róluk, jelenleg nincsen újdonságerejük. Ez a nyugalmi állapot nagyon könnyen fordulhat, így különösen egy ilyen méretes emelkedés után indokolt egy óvatosabb hozzáállás, ráadásul az egyedi részvényeket vizsgálva egyre többnél fogyott el az upside, ami általában jó intő jelnek szokott bizonyulni. További adalékot jelenthet az elmúlt hetekben megjelenő állami részvénykínálat, elég csak az orosz Sberbank 7,5%-ának eladásra, vagy a levegőben lógó török Halkbank esetleges SPO-jára gondolni. Persze mint mindig, most is lehet az emelkedés mellett is érveket találni - a legújabb alapkezelői felmérések azt mutatják, hogy a részvényeket még mindig alulsúlyozzák a portfoliómenedzserek – azaz vannak még shortok, amelyeket zárni kell. Összességében ezzel együtt én inkább az óvatosságot tartanám szem előtt a következő hónapra, így csökkentem a részvénykitettséget a modellportfolióban, a fejlett és a fejlődő piaci súlyt viszem le 5-5%-kal.

 

A magyar piacon a kötvényhozamok továbbra is alacsonyak, a jelenlegi 6%-os infláció mellett nem sok reálhozam maradt a befektetőknek. Ugyanakkor a hazai részvényekben még van emelkedési potenciál, különösen az OTP (jelenleg az egyik legolcsóbb fejlődő piaci bank) és a az állami vetélytárstól egyelőre mentesült, a kötvényekhez képest egyre jobb osztalékhozamot kínáló Magyar Telekom értékelődhet fel. Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos híráramlás persze továbbra is fontos faktor lesz, de a kötvény- és részvénypiac közötti relatív félreárazás mind a pozitív, mind a negatív forgatókönyv esetén záródhat.

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +10%

[ 40%]

 

 

Kötvény

[ 0%]

           Hazai kötvény

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  -10%

[ 40%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény -5%

[ 5%]

           Fejlődő piaci -5%

[ 15%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag

[ 0%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[20% ]

Szólj hozzá!

Címkék: real time


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr214787142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása