Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.07.23. 23:56 Levente_de_Boer

portfoliós kitekintő 2012. július 23

A kép nem változott nagyon sokat a tavalyi hónaphoz képest. Globálisan a gazdasági mutatók továbbra is javarészt negatív meglepetést jelentenek, még a folyamatosan csökkenő várakozásokat is alulmúlják, és most már az év első felében jól muzsikáló amerikai gazdaság is egyre jobban kezd elromlani. Az eurozóna reformjai ismét elakadtak, a közös felelősségvállalással (bankunió, közös eurokötvény) kapcsolatban nem sikerül konszenzusra jutni. Ez láthatóan egy olyan nagyságrendű elköteleződés lenne a németek részéről, amit mindenáron el akarnak kerülni. Ennek hiányában a spanyol hosszú hozamok ismét kezdenek elszállni, és az olasz reformlendület sem biztos, hogy kitart a végtelenségig (jövőre itt is választások lesznek).

Hogyan tovább? Várhatóan folytatódnak a maratoni ülések a félmegoldásokkal és a lassú evickéléssel, ahol a dinamit kanócát az emelkedő spanyol és olasz kötvényhozamok jelentik majd.  A nagy kérdés, hogy a jelenlegi (az amerikai piacot nem számítva) olcsó részvények beárazták-e már ezt. Erre a válasz leginkább hitkérdés, hiszen az értékeltség attól függ, hogy milyen eredményeket várunk. A piaci konszenzusos eredményvárakozások alapján az európai és a feltörekvő piacok összességében is lassan már a 2009-es tavaszi szinteken vannak, de persze ezek a konszenzusok elég könnyen le tudnak romlani.

Mivel még mindig a júniusi mélypontok fölött vagyunk, és a kilátások összességében inkább romlottak, valamint még csak pánikhangulat sem tapasztalható (bár a nyári szabadságdömping miatt nincs is senki a sokmonitoros terminálok előtt, aki igazán pánikolhatna), nem növelem a részvénysúlyt az előző hónaphoz képest. Ezzel szemben az elmúlt hónapban szépen teljesítő, a részvénypiacot ismét megelőző nyersanyagkitettséget lecsökkentem a modellportfolióban, ezzel némileg mérsékelve a kockázati kitettséget.

Az elmúlt pár héten a forint és a magyar állampapírok nagyon szépen tudtak erősödni, az IMF tárgyalások megkezdése és a hozaméhség meghozta a külföldi befektetők vételi kedvét – talán túlságosan is. Ezzel a „megelőlegezett bizalommal” az emelkedési potenciál nagy része szerintem már beárazódott, viszont kedvezőtlen esetben van honnan korrigálni. Emiatt a magyar hosszú kötvénykitettség helyett inkább a raliból eddig kimaradt, de az országkockázattal egyébként jellemzően jól együttmozgó részvényeken keresztül venném fel a hazai long pozíciókat. Ilyen az Mtel, de még inkább az OTP, amely a pillanatnyi kedvencem a magyar piacon.

 

 

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök +15%

[ 30%]

 

 

Kötvény -10%

[ 0%]

           Hazai kötvény -10%

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  

[ 50%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény

[ 10%]

           Fejlődő piaci

[ 20%]

 

 

Alternatív befektetések -5%

[ 20%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag -5%

[ 0%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[20% ]

Szólj hozzá!

Címkék: outlook real time


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr934674116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása