Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.04.23. 23:23 Levente_de_Boer

2012.04.23 havi kitekintő

Ezt írom a portfolio,hu-s kitekintőbe:

Az első negyedév békés emelkedése után az elmúlt hetekben megérkezett a korrekció. Az LTRO-láz és a görög-csőd hullámainak lecsillapodásával a figyelem ismét a következő ideális short-célpont spanyolokra és olaszokra irányult. Hiába az ECB hathatós támogatása, a 10 éves kötvényhozamok újra a 6%-os tartományba kúsztak, a piac újabb reformokat/lépéseket vár mind az EU-tól, mind az érintett országoktól, mind pedig (végül) az ECB-től. Az éppen zajló francia választás (ahol nagy valószínűséggel a kevésbé eurózóna-elkötelezett Hollande lesz a befutó), és a holland kormányválság tovább növeli a bizonytalanságot. A globális makróban is romlott némileg a kép: Az USA-ban egyelőre kitart a törékeny javulás, Kínában van ugyan egy kis lassulás, de ez még belefér a „soft-landing” világképbe, és ha jön a várva-várt monetáris élénkítés, akkor összejöhet az elemzők által várt 8,5%-os növekedés. Az eurózónában ugyanakkor egyértelmű az elbizonytalanodás: a PMI adatok sorra rosszabbak a vártnál, bár az optimisták is erőt meríthetnek a legutóbbi jó német IFO adatokból.

„Jó hír” viszont, hogy (az S&P kivételével) a legtöbb piacon csúcstól számítva már megvolt egy 10%-os korrekció és szentiment is megfelelően elromlott ahhoz, hogy lassan véget érjen az esés és érdemes legyen növelni a kockázatos eszközök súlyát. Úgy gondolom, hogy bár vannak rések a pajzson, de a leglényegesebb faktorok (amerikai élénkülés, kínai soft-landing, globális likviditásbőség, kontrollált európai recesszió reformfolyamat) még mindig a helyükön vannak. Olyan sajnos sohasem lesz, hogy ne kellene valami miatt aggódni, és az árak is kedvezőek legyenek. A jelenlegi esést egy korrekciónak gondolom, és inkább az első negyedév folytatódására, további emelkedésre számítok. Erre egy jó megerősítés lenne, ha a kínai részvénypiac meg tudná tartani az elmúlt havi relatív erejét, és megérkeznének a gazdaságélénkítő lépések a távol-keleti országból. A modellportfolióban 10%-kal 60%-ra növelem a részvénysúlyt, 5-5%-ot adva a fejlett (európai) és fejlődő piaci (kínai és orosz) részvényekhez.

A hét elején bejelentett II. Széll Kálmán Terv jó alapnak tűnik a túlzottdeficit-eljárás leállításához, azonban még mindig nem történt meg az áttörés az EU-IMF megegyezésben, hiányoznak a kompromisszumkészséget mutató gesztusok (legalábbis így egy nappal az Orbán-Barroso találkozó előtt így tűnik). Addig azonban sajnos benne van a pakliban a helyzet januárihoz hasonló eszkalálódása (forintgyengülés, állampapír piaci eladási hullám), a 9% alatti hozamszint véleményem szerint nem jelent megfelelő kompenzációt. A Széll Kálmán II tervvel az is kiderült, hogy a hazai főbb részvényeket érintő válságadók – bár enyhített formában (tranzakciós adó, távközlési adó, kétszeres Robin Hood adó és további jelentős gyógyszerkassza lefaragás) – továbbra is fennmaradnak, ami persze nem a legkedvezőbb szcenárió, de a befektetőket az előzmények ismeretében nem hiszem, hogy nagyon váratlanul érte volna.  A hazai részvénypiac már túl van egy jelentősebb korrekción, így nem tartom indokoltnak az alulsúlyozást – de megegyezés nélkül nagy emelkedéssel sem kecsegtet.

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök

[ 25%]

 

 

Kötvény  -10%

[ 0%]

           Hazai kötvény -10%

[ 0%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  +10%

[ 60%]

           Hazai részvény

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény +5%

[ 10%]

           Fejlődő piaci részvény +5%

[ 30%]

 

 

Alternatív befektetések

[ 15%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag

[ 5%]

           Hedge fund/abszolút hozam

[10% ]

Szólj hozzá!

Címkék: outlook


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr144469616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása