Jelenisztán

valós idejű gondolatnapló - pillanatnyi gondolatok a piacról dokumentálva. Ha bejön - kurvajó vagyok, ha nem - lehet belőle tanulni... win-win :-)

Friss topikok

Címkék

Jelenlegi ötletek

Long Magnit local / short Magnit ADR
Long Tatneft pref / Short Tatneft ADR
Long HMSG
Long Unicredit
Long MTL/P 
Long Protek
Short XBank Index (140k)
Long Mango gida 1.21

 

2012.06.19. 00:27 Levente_de_Boer

2012.06.18 Portfolios kitekintő

Az elmúlt hónapban érdemes volt agresszívabb fokozatra váltani, ugyanis a nagymértékű pesszimizmus önmagában is elég volt a felpattanáshoz a sorra kijövő vártnál – gyakorlatilag mindenhol - rosszabb makroadatok ellenére. A különösebb koncepció nélküli spanyol „bankmentés” és a vasárnapi görög választás eredménye – amely a koalícióalakítás nehézségei miatt további bizonytalan kormányt ígér - szerintem nem tekinthetőek túlságosan pozitív fejleményeknek. A 7% fölötti spanyol hosszú hozamok további radikális lépéseket sürgetnek, és emiatt a következő időszakra nem várok egyértelmű trendet, hanem annál inkább pánikhelyzeteket, és általunk kikényszerített további kisebb-nagyobb horderejű intézkedéseket tarok valószínűnek. Ezt mentálisan nem könnyű jól kezelni, hiszen pont akkor kell csökkenteni a long kitettséget, amikor egy kis megnyugvás van (mint ahogy szerintem most – hétfő este), és tartalékolni egy kis puskaport, hogy a pánikokba bele tudjunk venni – akkor viszont bátornak kell lenni, bármennyire is nehéznek tűnik a helyzet. Pont ezért a következő időszakra növelem az abszolút hozam kitettség arányát - ha jól választunk portfoliókezelőt, akkor ő majd remélhetőleg ráérez ezekre a helyzetekre..

Ami viszont középtávon egy nagyon pozitív folyamat és az elmúlt hónap egyik legfontosabb történése, hogy Kína hozzáfogott a kamatok csökkentéséhez, és úgy általában a gazdasága felpörgetéséhez. Az inflációja szempontjából legfontosabb disznóhús, valamint a lényegesebb nyersanyagok mind csökkenést mutatnak, így ismét nagy tere van az élénkítésnek – és élniük is kell vele, ha el akarják kerülni a növekedés jelentős lefékeződését. A nyersanyagárak esése ellenére az utóbbi időszakban a részvények emelkedni tudtak, így megszűnt az árazásuk közötti divergencia. A Kína-faktort is szem előtt tartva így az előző hónapban felvett fedezeti célú nyersanyag-short pozíciót már nincs értelme tovább fenntartani a részvényekkel szemben, sőt ismét egy kis nyersanyag kitettséget rakok a modell portfolióba. Közép- és hosszú távon az adósságválságból való kiútnak ugyanis mindenképpen része kell, hogy legyen az adósságok elinflálása, és ebben az esetben nem árt, ha kéznél van egy kis inflációs-hedge (bár alaphelyzetben a nyersanyagkitettséget szerintem az osztalékot fizető, egészséges mérlegű, de az utóbbi időben „jóárasított” nyersanyag-kitermelő cégek révén érdemes felvenni).

A magyar eszközök már nem annyira vonzóak, mint az elmúlt hónapban – a részvények az osztalékszelvények vágásával együtt is szépen tudtak erősödni a pánik-mélypontokból, és a forint is visszafordult a kritikus szintekről. A tranzakciós adó, az egészségügyi kassza (valamint a negyedik mobilszolgáltató) körüli ismét kiújult alkudozások ráadásul tartogathatnak még kellemetlen meglepetéseket a főbb indextagoknak, és ezt a bizonytalanságot szerintem csak ennél kedvezőbb részvényárak mellett érdemes bevállalni. Az IMF megállapodással kapcsolatos jó hírek persze továbbra is bármikor eredményezhetnek egy pozitív meglepetést, de amennyiben az egyedi bizonytalanságok továbbra is a levegőben lógnak, nem lehet tartós az emelkedés.

 

 

 

Modell portfólió:

 

Pénzpiaci eszközök -15%

[ 15%]

 

 

Kötvény

[ 10%]

           Hazai kötvény

[ 10%]

           Nemzetközi kötvény

[ 0%]

 

 

Részvény  -10%

[ 50%]

           Hazai részvény -5%

[ 10%]

           Régiós részvény

[ 10%]

           Fejlett piaci részvény

[ 10%]

           Fejlődő piaci részvény  -5%

[ 20%]

 

 

Alternatív befektetések +25%

[ 25%]

           Ingatlan

[ 0%]

           Nyersanyag +15%

[ 5%]

           Hedge fund/abszolút hozam +10%

[20% ]

Szólj hozzá!

Címkék: outlook real time


A bejegyzés trackback címe:

https://jelenisztan.blog.hu/api/trackback/id/tr264597296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása